Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Centraal Bureau voor de Statistiek

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is een innovatieve kennisorganisatie die feitelijke inzichten geeft over alle belangrijke actuele thema’s in de samenleving. Met deze feiten als basis kunnen debatten worden gevoerd en kan besluitvorming plaatsvinden. Informatie van het CBS is voor iedereen beschikbaar. Overheden, politiek, wetenschap, bedrijfsleven en particulieren kunnen informatie opvragen of vernemen via nieuwsberichten in verschillende media.

Over ons

Het CBS onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit en vrije tijd. Op basis van onze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen in Den Haag en in Brussel. Provincies, gemeenten en bedrijven, maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van onze onderzoeken. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van het CBS.

MARJOLIJN JAARSMA: Ik ben Marjolijn Jaarsma en in het laatste jaar van mijn studie Algemene Economie kreeg ik de kans om bij het CBS in Heerlen een jaar lang stage te lopen en mijn afstudeerscriptie te schrijven. Dat was zo leuk dat toen er een vacature kwam, ik meteen heb gesolliciteerd. Dat is inmiddels een aantal jaren geleden en nu ben ik woordvoerder economie en ook projectleider en eindredacteur van de Internationaliseringsmonitor. (Beeldtekst: CBS. Voor wat er feitelijk gebeurt.) Elke editie levert behalve een boekje ook artikelen voor de CBS-website op en die worden dan opgepikt door de media. Soms halen we zelfs het NOS Journaal ermee. En al die facetten horen bij mijn werk. Het koppelen van microdata, het analyseren van resultaten het formuleren van onderzoeksvragen, maar ook het presenteren ervan. En dat alles doe ik samen met hele fijne collega's. Waar ik vooral heel trots op ben, is deze publicatie, de Internationaliseringsmonitor. Die laat zien: wat doet Nederland in de rest van de wereld? En hoe belangrijk is de wereld voor Nederland? Ja, het CBS biedt heel veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen bij te leren en je te ontplooien, maar je moet die kansen wel zelf grijpen. Zo heb ik naast mijn eigen werk een opleidingstraject tot woordvoerder gevolgd. En ik ben nu regelmatig door media geïnterviewd bijvoorbeeld op televisie of voor de radio en dan vooral op economische onderwerpen. Dan moet je denken aan luchtvaart, internationale handel consumentenuitgaven, bijvoorbeeld. En dat geeft mij weer een inkijkje met wat de buitenwereld met onze cijfers doet. Onze cijfers en onderzoeken zijn de ene keer interessant voor de media en de andere keer weer wat meer voor beleidsmakers bij ministeries. Die veelzijdigheid en de maatschappelijke relevantie ervan is wat werken bij het CBS voor mij zo leuk maakt. Lijkt je dit wat en ben je geïnteresseerd kijk dan voor stages en vacatures op onze website. (Beeldtekst: www.cbs.nl. CBS. Voor wat er feitelijk gebeurt.)

Werken bij het CBS

Met vestigingen in Den Haag, Heerlen en op Bonaire, vind je bij het CBS een aangename mix van een overheids- en bedrijfsklimaat. Er werkt een gemêleerde groep mensen, of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studierichting of loopbaan. Wat iedereen gemeen heeft is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit. Wil je meer weten en/of reageren? Kijk dan op www.werkenbijhetcbs.nl

Stage bij het CBS, het CBS zoekt talenten van de toekomst

Volg je een hbo- of wo-studie en zit je in de laatste fase van je bachelor of master? Ben je op zoek naar een uitdagende meewerkstage of afstudeeronderzoek? Als stagiair maak je onderdeel uit van het TOP-stageprogramma. Als deelnemer hiervan heb je een CBS-expert als stagebegeleider. Hij of zij begeleidt jou tijdens je stage. Je vaardigheden en kwaliteiten komen tijdens je stage volledig tot hun recht. Collegialiteit, een prettige werksfeer en ruimte voor ideeën zijn kenmerkend voor het CBS. Je loopt stage binnen een wetenschappelijke omgeving en je werkt nauw samen met enthousiaste, vakkundige collega’s. Jouw ideeën en frisse blik worden zeer gewaardeerd.
Kijk voor actuele stageopdrachten op de website van het cbs.

Gerelateerde artikelen

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon