BZK in de praktijk
Samenwerkingsverbanden binnen en buiten het ministerie, met medeoverheden, belanghebbenden en collega’s dragen we bij aan 1 Rijksdienst. De BZK-organisatie is flexibel ingericht, waardoor we snel capaciteit kunnen inzetten op politieke en maatschappelijke prioriteiten. BZK staat daarbij voor een compacte organisatie met een efficiënte ondersteuning, waarbij aandacht is voor continuïteit en vernieuwing.
Feiten en cijfers
In onderstaande infographic zie je de personele samenstelling van het ministerie ten opzichte van de gehele Rijksoverheid. Van de BZK-medewerkers werken er circa 85% in primair uitvoerende functies, circa 10% in ondersteunende functies en circa 5% in beleidsfuncties. Het percentage vrouwen/mannen is 45%/55%.

Organisatie-opbouw
Het ministerie bestaat uit 3 beleids-DG’s, verschillende onderdelen en uitvoeringsorganisaties:
- Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
- Rijksdienst voor Identiteitsgegevens
- P-Direkt
- SSC-ICT
- Logius
- Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties (DGBK)
- Directoraat-generaal Wonen en Bouwen (DGWB)
- Directoraat-generaal Overheidsorganisatie (DGOO)
- Algemene bestuursdienst (ABD)
- Rijksvastgoedbedrijf
- Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR)
- Doc-Direkt
- FMHaaglanden
Suborganisaties
Caribisch deel van het koninkrijk
BZK is ook verantwoordelijk voor het waarborgen van de koninkrijksrelaties. Dit betekent het onderhouden van de relatie met het Caribisch deel van het Koninkrijk. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn op basis van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden landen binnen het koninkrijk. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld goed bestuur, onderwijs en rechtssystemen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben de status van bijzondere gemeenten binnen het Koninkrijk. Alle eilanden samen vormen het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Rijksambtenaren op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn in dienst van de Rijksdienst Caribisch Nederland. Ook de medewerkers van politie, brandweer, douane en belastingdienst vallen onder de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Als medewerker van de RCN dien je het algemeen belang en werk je samen met je collega’s van de eilandgebieden aan de toekomst van Caribisch Nederland.
Bekijk de vacatures van het Caribische deel van het koninkrijk
Logius: kloppend hart van de digitale overheid
Logius zorgt voor producten en diensten voor de digitale overheid. We bieden ICT-oplossingen en standaarden die alle overheidsorganisaties gebruiken in hun digitale dienstverlening. Zo helpen we overheid, bedrijven en burgers om snel, eenvoudig en veilig met elkaar te communiceren. Mensen kennen ons van bijvoorbeeld DigiD, MijnOverheid en Digikoppeling. Dankzij deze diensten van Logius kunnen mensen hun belastingaangifte doen, kan een overheidsorganisatie digitaal post sturen en kan de Douane miljoenen berichten over inkomende en uitgaande goederen verwerken. We werken in het kloppend hart van de digitale overheid. En daar zijn we trots op.
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
Het is de taak van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om dreigingen en risico's die met het blote oog niet altijd zichtbaar zijn, zichtbaar te maken. Deze dreigingen, zoals terrorisme, extremisme en spionage, kunnen schadelijk zijn voor ons land. De AIVD zet zich in voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving en de Nederlandse belangen in het buitenland. Dat doen we door de inzet van bijzondere bevoegdheden, waaronder technische middelen en menselijke bronnen. Ook werken we internationaal samen met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hierdoor heeft de AIVD een unieke informatiepositie. Inlichtingenwerk is mensenwerk, het vereist de juiste kennis en expertise. Onze medewerkers zijn erop toegerust om te kunnen inspelen op alle ontwikkelingen.