Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Speuren door terabytes aan data

Bij een huiszoeking neemt de politie steeds meer apparaten in beslag: van mobiele telefoons en laptops tot smart-tv’s en iPads. Dat zijn terabytes aan informatie, waar een technisch rechercheur handmatig onmogelijk doorheen komt. Software engineer Marja van Aken ontwerpt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) applicaties die data herkennen, interpreteren en doorzoekbaar maken. Zo helpt zij de recherche bij onderzoek naar digitale sporen.

Politiewerk ondersteunen

Marja: ‘Het onderzoeksgebied wordt steeds complexer, want fileformaten veranderen bij elke update en er komen fileformaten bij. Dat betekent dat onze applicaties nooit klaar zijn.’ Daarom ontwikkelde het NFI recent de domeinspecifieke taal Metal, waarmee Marja en haar collega’s de structuur van een fileformaat beter kunnen parsen en interpreteren. Dit levert een enorme tijdsbesparing op in onderhoud. Zo blijft er tijd over voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties die het onderzoekswerk van de politie ondersteunen.

Benieuwd hoe Marja’s dag eruitziet tussen de bits en bytes? Bekijk de video.

Meer over de organisatie

Meer relevante ICT artikelen

Als een van de grootste ICT-werkgevers van ons land biedt de Rijksoverheid een enorme diversiteit aan werk voor ICT'ers.

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon