Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Tweede Kamer der Staten-Generaal

De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. Naast de 150 gekozen Kamerleden werken hier veel journalisten en fractiemedewerkers. De Kamerleden krijgen ondersteuning van een gevarieerd bedrijf, de Tweede Kamerorganisatie. Hier werken ruim 560 ambtenaren in heel verschillende functies. Van griffiers tot beveiligers. Zij ondersteunen direct of indirect het politieke proces. En dragen zo bij aan het functioneren van onze democratie. Want de Tweede Kamer is van iedereen en voor iedereen.

Werken bij de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer draait het om de politiek. Er werken 150 Tweede Kamerleden en veel journalisten. Ook hebben de Kamerfracties hun eigen personeel. Minder zichtbaar, maar van groot belang voor het functioneren van de Tweede Kamer zijn de ruim 560 Tweede Kamerambtenaren. Zij ondersteunen direct of indirect het politieke proces van de Tweede Kamer.

De ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer bestaat uit verschillende diensten. Sommige houden zich direct bezig met het primaire proces van de Tweede Kamer. Dat betekent dat zij Kamerleden ondersteunen bij plenaire en commissievergaderingen, bij verslaglegging, wetgeving en dergelijke. Het gaat daarbij zowel om de procedurele en inhoudelijke begeleiding van het politieke proces als om de documentaire informatievoorziening.

Andere diensten zijn verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening zoals beveiliging, postzaken, techniek, schoonmaak en restauratieve voorzieningen. Daarnaast zijn er afdelingen die zich richten op het financiële en het personeelsbeheer. De Griffier staat aan het hoofd van de ambtelijke organisatie en is tevens de belangrijkste adviseur van de Voorzitter en het Presidium van de Tweede Kamer.

Diversiteit en inclusie bij de Tweede Kamer

De Tweede Kamer ondertekende eind 2018 het Charter Diversity, waarmee wij onderstrepen dat we bijdragen aan de bevordering van diversiteit en inclusie op de werkvloer bij de Rijksoverheid.

Alice Odé, projectleider Diversiteit in Bedrijf en Khadija Arib, voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal ondertekenen het Charter Diversity.
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon