Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Bart de Bart

Een duwtje in de rug en de juiste mensen om je heen. Dat wil ik realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking.
Bart de Bart

Bart de Bart
Secretaris Kennis en Strategie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

  • Studeerde aan de Campus Den Haag bestuurskunde en overheidsmanagement (bachelor) en public administration (pre-master). Start in 2014 met de master public administration, afstudeervariant management van de publieke sector.
  • Begon bij het ministerie van BZK vanuit een excellentietraject. Dit traject is een samenwerkingsverband tussen de Campus Den Haag en de Haagse Hogeschool en gericht op het verbinden van de studie bestuurskunde met ‘de Haagse praktijk’.
  • Senior Adviseur directeur-generaal Belastingdienst Project Uitvoering 5% Quotumregeling, Centrum voor Kennis en Communicatie Ministerie van Financiën Directoraat-generaal Belastingdienst
  • In zijn vrije tijd is Bart hoofdzakelijk bezig met de door hem opgerichte stichting Studeren en Werken op Maat

Participerend burger, adviseur en secretaris in ‘t Haagse

Bart de Bart vervult dagelijks 2 rollen: als adviseur op het gebied van arbeidsparticipatie voor mensen met een arbeidsbeperking en als secretaris in het adviesteam van kennisadviseurs voor de secretaris-generaal en de bewindspersonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarnaast is hij als burger actief met zijn stichting Studeren en Werken op Maat. En dit alles sluit ook nog eens mooi op elkaar aan.


‘Die mensen in Den Haag’

‘Ik vertel graag over mijn werk en de kansen die ik krijg binnen de Rijksoverheid. Vooral om beelden te nuanceren die leven bij mensen die de Rijksdienst niet kennen. Natuurlijk loop ik ook weleens tegen zaken aan die me frustreren, maar die zijn met een gesprek en wat gas terug heel vaak op te lossen. Veel ‘oud denken’, analyseren en calculeren van risico’s in plaats van ‘nieuw denken’, het zien van kansen en verbinden. Je hebt binnen de overheid nu eenmaal van doen met verschillende generaties rijksambtenaren.

Adviseren ministers

Bij de afdeling Kennis & Strategie ben ik als secretaris werkzaam voor het adviesteam van de kennisadviseurs. Ik zit dus dicht bij de top van secretaris-generaal (SG) en de ministers van BZK en van Wonen en Rijksdienst. Wij adviseren hen op strategisch niveau, op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het team is ook de linking pin tussen het bureau van de SG en de adviesafdelingen van de verschillende directoraten-generaal en de adviesraden, zoals het Sociaal Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het budgetbeheer van het strategisch onderzoeksbudget en het inhoudelijk adviseren van het hoofd Kennis en Strategie.

Instroom van mensen met beperking

Een mooi voorbeeld van een kans die ik kreeg was het verzoek van de toenmalig Chief Human Resource Officer van de Belastingdienst binnen het ministerie van Financiën en tegenwoordig algemeen directeur van de Douane. Of ik me als adviseur wilde verbinden aan een landelijk team van de Belastingdienst dat zich bezighoudt met arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. En dan met speciale aandacht voor de instroom vanuit de 5% Quotumregeling. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het sloot prachtig aan bij het werk voor de stichting die ik heb opgezet.

Studeren en werken op maat

Mijn drive om de stichting Studeren en Werken op Maat op te zetten en tot een succes te maken heeft persoonlijke redenen. Wat me opviel toen ik ging studeren is dat het beleid van onderwijsinstellingen gericht is op het afleveren van de afgestudeerde. Maar hier houdt het niet op. En zeker niet voor een student met een beperking. Ik vroeg me af hoe we de onderwijswereld beter met de reguliere arbeidsmarkt konden verbinden. Thema’s als sociale uitsluiting en arbeidsparticipatie speelden een grote rol bij de uitwerking van dit vraagstuk. En de andere reden is dat ik in mijn jeugd stotterde en dyslectisch ben.

Deze ‘beperkingen’ hebben mij gemaakt tot wie ik vandaag de dag ben. Dit alles was nooit gelukt zonder een duwtje in de rug en de juiste mensen op het juiste moment. De stichting is mijn manier om wat terug te doen.

Keukentafel

Na de zoveelste irritatie op het vlak van arbeidsparticipatie besloot ik mijn woorden om te zetten in daden. Na 2 dagen discussie aan de keukentafel ben ik naar de notaris gegaan en heb de stichting opgericht. Ik had toen geen idee aan welk avontuur ik begon en van de organisatie die er na 1,5 jaar zou staan. Met een klein team van jonge bestuursleden en medewerkers en 240 vrijwilligers op één van de 60 locaties van hbo-instellingen en universiteiten in het hele land, doen we waarvoor we zijn opgericht. Een Raad van Advies/Comité van Aanbeveling onder voorzitterschap van Liesbeth Spies (oud-minister van BZK) ondersteunt en adviseert ons daarbij.

Doorzettingsvermogen en talent

De stichting helpt hbo-studenten en wo-studenten tijdens hun studie en young professionals met een arbeidsbeperking bij het vinden van een reguliere baan. Een baan op niveau zodat de samenleving maximaal profiteert van de unieke set aan kennis en vaardigheden waarover deze jonge professionals, dankzij enorm veel doorzettingsvermogen en talent, beschikken. We begeleiden hen persoonlijk bij het zetten van hun eerste stappen op de arbeidsmarkt of het vinden van een geschikte stageplek. Via een online en interactief platform kunnen de jongeren in contact komen met hun eigen werkgroep in hun eigen regio.

Inspiratie en energie

De stichting is ruim een jaar na oprichting partner van de Rijksoverheid, de HBO-raad, Midden- en Kleinbedrijf Nederland (MKB), het Verbond Nederlandse Ondernemingen en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (VNO-NCW), Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Menzis, Randstad, Shell, Koninklijke PTT Nederland (KPN), Enexis, Nederlandse Spoorwegen en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en de provincie Noord-Brabant. Er zijn inmiddels ruim 50 mensen gestart met een betaalde baan op hbo/wo-niveau in de publieke en private sector. Zij zijn in staat mee te draaien in de samenleving. Hier haal ik dagelijks mijn inspiratie en energie uit.’

Ik werk voor Nederland

Bezig zijn met zaken voor het hele land, dat trok me enorm
Zinzi Speear
Beleidsmedewerker
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Haalde een bachelor Rechtsgeleerdheid en een bachelor Europese Studies. En daarna een master Militair Recht en een master Internationaal Recht.

Lees meer over Zinzi
Werken voor de Rijksoverheid mag best een commercieel tintje hebben
Albert van Ruitenburg
Senior accountmanager
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Lees meer over Albert
Wanneer er een storing is op MijnOverheid, ben ik als ketenbeheerder aan zet
Frank Veldkamp
Senior ketenbeheerder Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde af als industrieel ontwerper aan de Haagse Hogeschool. Startte zijn carrière in de tijd dat internet in opkomst was. Werkt nu zo’n 17 jaar voor de Rijksoverheid bij diver...

Lees meer over Frank
Wanneer je aan SAP denkt, denk je niet snel aan mobiele devices en web-based services
Miranda Heesbeen
SAP Basis Beheerder
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Wilde ooit piloot worden maar koos bewust voor de hbo-studie Informatica.

Lees meer over Miranda
Ik onderhoud het contact met onze Europese collega’s
Nathalie van den Heuvel
Beleidsondersteuner
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Volgde de duale hbo opleiding bestuurskunde aan de Hogeschool Den Haag. Studeerde bij BZK af op de leefomgeving van kinderen van migranten.

Lees meer over Nathalie
Je kunt je ambities bij SSC-ICT waarmaken
Girish Kalloe
Servicedeskmedewerker SSC-ICT
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Volgde de mbo-opleiding tot ICT-beheerder op het Mondriaancollege in Delft. Werkte eerder als ICT-specialist bij Fujitsu. Stapte in augustus 2017 over naar SSC-ICT. Speelt zaalvoet...

Lees meer over Girish
Ik wil krachten bundelen om op een hoger niveau te komen
Paul Slats
Domeinarchitect SSC-ICT
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde na zijn MTS-studie Electrical and Electronics Engineering, Technische bedrijfskunde aan de Technische Hogeschool in Rijswijk. Houdt van hardlopen, klussen in huis en home...

Lees meer over Paul
Alle organisaties binnen de Rijksoverheid leren van elkaar
Edward Schaap
Programmamanager
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft

Lees meer over Edward
We streven naar 100% security bij ruim 0,5 miljoen authenticaties per dag
Joris Joosten
ICT-architect Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde taal-, spraak en informatica in Nijmegen. Startte na zijn studie een eigen bedrijf en bouwde in die tijd zeer veel websites. Ging vervolgens aan de slag als softwareontwi...

Lees meer over Joris
Talent vinden en binden: daar word ik blij van
Jeannie Gopal
Recruiter SSC-ICT
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde hotel & hospitality management. Werkte eerder als (interim) recruiter bij verschillende bureaus, waaronder Yacht, Adecco en Brunel. Stapte in 2017 over naar de Rijksoverh...

Lees meer over Jeannie
Op carrièrebeurzen vertellen over werken bij de Rijksoverheid: dat is het leukste
Shaffina Kadirbaks
Projectmedewerker
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Volgde de meao-opleiding tot secretaresse.

Lees meer over Shaffina
Een bijdrage leveren aan de grote motor
Mutlu Yildirim
Projectsecretaris
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; afstudeerrichting Human Resource Management

Lees meer over Mutlu
Wij vertalen overheidsbeleid naar ICT-systemen die werken
Jan Nieuwstad
Infrastructuurarchitect Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde elektrotechniek in Delft en is naar eigen zeggen een 'diehard techneut'. Werkte als IT'er bij consultancybedrijven, financiële instellingen en dealingrooms. Bij de overhe...

Lees meer over Jan
Dat maatschappelijk belang maakt mijn werk heel spannend: er mag niets op straat komen te liggen
Mark van Uffelen
Technical lead Security Operations Center (SOC)
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde technische informatica. Werkte eerst als netwerkbeheerder bij de voorloper van SSC-ICT onder het ministerie van Justitie & Veiligheid. Was in 2014 initiatiefnemer van het...

Lees meer over Mark
Softwareontwikkeling houdt voor mij niet op na 5 uur ’s middags
Juriaan Manuela
Rijks ICT-trainee
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde eerst mbo applicatieontwikkeling en daarna hbo informatica. Loopt heel wat kilometers hard in zijn vrije tijd. Vindt het leuk en leerzaam om vrienden die een eigen bedrij...

Lees meer over Juriaan
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon